Cream cheese, fromage frais, twaróg en platte kaas; allemaal benamingen voor wat wij in Nederland kennen als kwark.
Via Oost europa zijn zowel kwark als yoghurt bij ons in de keuken terecht gekomen. Kwark is een ongerijpte, verse zachte kaas. Melk wordt aangezuurd en met een beetje stremsel ingedikt.
Het eindresultaat; een fris zuivelproduct vol voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Waar deze allemaal voor nodig zijn? Het calcium in zuivelproducten is nodig voor je botten en tanden en zorgt voor controle van het lichaamsgewicht. Eiwitten zijn nodig voor opbouw van spieren. Melksuiker zorgt voor een langzame energie en melkvet zorgt dat vitamine A, D, E en K beschikbaar worden, deze zijn onder andere goed voor je huid, haar, ogen, spieren, weerstand en immuniteit. Zuivel bevat dus veel goeds!
Daarbij kun je eindeloos variëren met zuivel en ook met kwark. Kwark als ontbijt, als basis voor dips en sauzen, als heerlijke kwarktaart en natuurlijk als kwarktoetje!
Bron: Frieslandcampina; het goede van melk, 2011