Volg ons

Smaak van QARC toetjes komt niet uit de bioreactor, maar gewoon van puur fruit!

Dit weekend stond er in het NRC Handelsblad een interessant stuk over de betekenis van het woord ‘natuurlijk’. Dit woord komt vaak voor op verpakkingen (bevat ‘natuurlijke smaak- en geurstoffen’).
Het NRC schrijft dat deze natuurlijke stoffen steeds vaker gemaakt worden door genetisch gemodificeerde bacterieën en gisten. Op dit moment kun je sinaasappel-, grapefruit- of vanillesmaak, gemaakt door deze bacteriën, terugvinden in frisdrank, snoep, koek en ijs.
nrc

In het stuk wordt aangegeven dat volgens de EU regels ‘natuurlijk’ gebruikt mag worden wanneer het uitgangsmateriaal (hier oa suiker/wonderolie) natuurlijk is en als je het bewerkt met een traditionele methode zoals vergisting.
Gisten en bacteriën worden gezien (genetisch gemodificeerd of niet) als natuurlijk. De veiligheid van de smaakstoffen, geproduceerd door bacterien is veilig en kan duurzamer zijn dan smaakstoffen uit lokaal geteelde planten. Echter is het dus wel zo dat ‘natuurlijk’ geschreven op een verpakking niet persé betekent dat de smaak of geurstof direct gemaakt is van de plant/vrucht.

Bij het lezen van de etiketten kun je op het volgende letten. Wanneer er staat ‘natuurlijke vruchtensmaak’, dan moet 95% van het aroma uit desbetreffende vrucht gewonnen zijn. Bij ‘natuurlijk aroma’ kan het aroma gemaakt zijn door gisten en schimmels. Als er alleen ‘aroma’ staat, dan komt het uit een chemische fabriek. Meer lezen over ‘natuurlijke’ smaakstoffen? Dat kan via http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2015/februari/07/grapefruitsmaak-uit-de-bioreactor-1463733

Onze QARC producten bevatten geen natuurlijke of kunstmatige smaakstoffen (en ook geen geurstoffen). Puur fruit zorgt voor de kleur, smaak en geur…en verder niets! Voor onze vanillekwark gebruiken we pure rauwe biologische bourbon vanille.