Tijdens onze Boer op de vloer dagen bij Marqt hebben we een aantal vragen gekregen van jullie. De komende week ga ik in op jullie vragen.
We starten deze week met suiker.
We hebben vaak de vraag gehoord waarom we suiker toevoegen aan ons product. Toen we bezig waren met het optimaliseren van ons recept, heeft ons smaakpanel een grote invloed gehad op de wijzigingen. We hebben het testpanel ook toetjes laten proeven zonder suiker. Helaas bleek uit de beoordelingen dat het toetje dan toch te zuur is. De vruchten alleen zorgden dus voor te weinig zoetheid.
Er moest dus wat suiker toegevoegd worden, maar daar zijn vele soorten en vormen van! Honing had onze voorkeur, maar hierdoor werd onze kostprijs te hoog. We zijn toen gaan kijken naar het gebruik van rietsuiker of bietsuiker. Eén verschil tussen beide suikers is dat rietsuiker niet wordt geraffineerd.
Er groeien suikercellen in suikerbieten of in suikerriet. Tijdens het productie proces worden de bieten of rietstengels in reepjes gesneden, waardoor de suikercellen in feite worden blootgelegd. De reepjes worden gekookt waarbij een dikke suikerbrij ontstaat (dit is ook wel bekend als diksap). De grote dikke suikerbrij wordt gekoeld en deze suikerbrij gaat dan een centrifuge in. In deze centrifuge wordt het vliesje om de suikercel weggehaald. Dit is in feite wat onder raffinatie wordt verstaan. Het vliesje om de suikercel van bietsuiker smaakt een beetje bitter en wordt er daarom afgehaald. Het vliesje van rietsuiker is bruinig en smaakt een beetje caramel achtig. Dit vliesje wordt vanwege de smaak niet weggehaald. Dit is ook de reden dat rietsuiker veelal bruin is. Op het vliesje na, hebben riet en bietsuiker dezelfde eigenschappen, ook qua voedingswaarden.
Zit er dan een verschil in duurzaamheid? Duurzaamheid is een erg complex begrip en kan vaak vanuit verschillende standpunten naar gekeken worden. Ons standpunt; Bietsuiker wordt voornamelijk in Europa geteeld want rietsuiker heeft meer tropische temperaturen nodig. Het importeren van rietsuiker vergt meer transportinspanning dan bietsuiker, welke vaak in een fabriek binnen een straal van 100 km wordt verwerkt. In Europa is men vaak verder op gebied van duurzame gewasbescherming en zijn fabrieken efficiënter dan in tropische landen.
Onze voorkeur gaat uit naar het gebruik van grondstoffen die zo dicht mogelijk bij ons verbouwd worden. Vandaar dat we uiteindelijk hebben gekozen om (Nederlandse) bietsuiker in ons product te verwerken.
Hopelijk heeft bovenstaand antwoord je meer inzicht gegeven waarom we suiker toevoegen en is onze keus voor het soort suiker ook helder. Mocht je toch nog vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik graag van je via ons contactformulier.
Leonie