Volg ons

Zuivelverpakking

Afgelopen zaterdag stond er in de Volkskrant een stuk over de verpakking van yoghurt. In het stuk wordt aangegeven dat er 3 soorten verpakkingssoorten zijn voor yoghurt, maar dit geldt natuurlijk voor meer producten dan yoghurt.

De beker van Almhof heeft een papieren wikkel om een plastic pot. Het papier kun je hierbij scheiden van het plastic zodat het later ook gescheiden verwerkt kan worden. Wordt de gehele verpakking (incl papieren wikkel) in de Plastic Hero zak gestopt, dan zal de scheidingsmachine, net zoals bij een Danone verpakking waarbij de beplakking op het plastic vastzit, de verpakking niet herkennen als kunststof beker. Het gevolg is dat beide bekers in de verbrandignsovens belanden. In een verbrandingsoven worden de verpakkingen omgezet in energie, maar het kan niet op tegen de voordelen van recycling van de volledige kunststof beker, geeft Bergsma van CE Delft in het stuk aan.

Wil je dat de milieudruk van de verpakking zo laag mogelijk is, dan moet je gaan voor een kunststof beker met losse wikkel. Het wikkel gooi je weg in de papierbak en de beker in de Plastic hero zak. Dit zorgt dat het voordeel van zowel papierrecyling als van kunstofrecylcing volledig wordt benut.

Onze QARC verpakkingen bestaan ook uit een kunststof bakje en een losse kartonnen wikkel, wat het scheiden makkelijk maakt. Ondanks dat er zowel karton als plastic gebruikt wordt, is dit toch de meest duurzame variant, zie hiervoor de afbeelding hieronder uit de Volkskrant. De verpakkingen van QARC vallen onder de categorie met 4 sterren.

Verpakking yoghurt2

Verpakking Yoghurt