Echt verse melk

Bij ons bepalen de koeien zelf wanneer ze gemolken worden. Dit gebeurt met de hulp van een melkrobot, die hen de vrijheid geeft om op hun eigen tempo te bepalen wanneer ze gemolken willen worden. Na het melken kiezen ze zelf of ze buiten gaan grazen of in de ruime vrijloopstal blijven. De melk gaat vervolgens zonder onnodige transportkilometers direct naar onze naastgelegen zuivelmakerij, waar we het verwerken tot de heerlijke zuivelproducten die je van ons gewend bent.

Vrijloopstal

Onze stal is allesbehalve standaard. De koeien lopen vrij rond in een serrestal met een natuurlijke bodembedekking van houtschors. Er is veel ruimte – maar liefst 18 m² per koe – en de stal is volledig open, wat betekent dat de koeien bij mooi weer letterlijk buiten kunnen zijn, terwijl ze het comfort van een stal ervaren. Automatische wind- en zonwering zorgen ervoor dat het klimaat altijd optimaal is, of het nu regent of de zon te fel schijnt. Onze kalfjes tot 6 maanden oud staan in ruime strohokken in groepen, terwijl ons jongvee (kalveren en jonge koeien van 6 maanden tot 2 jaar) verblijft in een gemoderniseerde ligboxenstal met een speciale rubberen “vloerbedekking”. Hier lopen de dieren nooit op beton, wat de gezondheid van hun poten ten goede komt. In de zomer, wanneer het weer het toelaat, kunnen ze van april tot november buiten grazen in onze weilanden.

Ruige mest

De vrijloopstal levert ons ruige mest, oftewel vaste mest. Dit natuurlijke compost wordt gebruikt om onze weilanden te bemesten. Het grote voordeel van deze mest ten opzichte van reguliere rundvee(drijf)mest is dat het rijk is aan organisch materiaal, wat zorgt voor bodemverbetering. Het stimuleert het bodemleven en verhoogt het organische stofgehalte, wat de structuur van de grond verbetert en zorgt voor een betere opslag van water en voedingsstoffen.

Onze gronden

Wij beheren meer dan 70 hectare grond, maar geen uitgestrekte groene vlaktes – het zijn kleine, diverse percelen verspreid rondom onze boerderij. Een groot deel van onze weilanden ligt in een beekdal en zijn daarom alleen geschikt voor grasteelt. De weilanden worden omringd door bomen en landschapselementen zoals struweelhagen, knotwilgen en hakhoutbosjes, waardoor ze een thuis bieden aan verschillende weidevogels. Daarnaast hebben we 8 hectare kruidenrijk grasland en meerdere kruidenrijke akkerranden. Bij onze jongveestal ligt een hoogstamboomgaard met 15 fruitbomen waar het jongvee in de zomer heerlijk kan grazen. Ons erf is ook een thuis voor insecten, met een groot insectenhotel van 2 x 2 meter, egelhuisjes en nestkasten voor onder andere uilen, torenvalken en vleermuizen. Dit alles draagt bij aan onze inzet voor biodiversiteit en natuurbehoud.

Goed voer, goede melk

De basis van het voer voor onze koeien komt van ons eigen geteelde gras. In de zomer grazen ze in de wei, in de winter krijgen ze gras dat we in de zomer hebben ingekuild. Daarnaast voeren we maïs, luzerne en gerst van eigen teelt, aangevuld met bijproducten zoals bierbostel. Dit zorgt niet alleen voor een lage CO2-uitstoot per liter melk, maar ook voor een gezonde en duurzame voeding voor onze koeien. We halen 55% van het eiwit in het voer van ons eigen land en werken er hard aan dit percentage in de toekomst nog verder te verhogen.

C02-voetafdruk

Onze CO2-uitstoot per liter melk bedraagt momenteel 736 gram CO2-equivalent per kilogram meetmelk. Ter vergelijking: referentiebedrijven zitten gemiddeld op 933 gram CO2-equivalent per kilogram. Dit betekent dat wij ruim 20% beter presteren dan het gemiddelde. We blijven werken aan het verder verlagen van onze CO2-voetafdruk, zowel voor onze melkveehouderij als de zuivelmakerij. Meer over onze groene stappen lees je in onze nieuwsberichten: Groene stappen op het melkveebedrijf

Warmte en groene stroom

Onze zuivelmakerij én melkveehouderij zijn uitgerust met zonnepanelen voor het opwekken van eigen groene stroom. Ook hebben we een warmte terugwinsysteem geïnstalleerd in de zuivelmakerij, dat de warmte die vrijkomt bij het koelen van onze producten opvangt en nuttig inzet voor de verwarming van de gebouwen en het opwarmen van water voor de reiniging van onze tanks en machines. Zo zorgen we ervoor dat we zuivel produceren met zomin mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen.

Qarc & Jogurt

Onze prijswinnende Qarc en Jogurt maken we in een voormalige hooischuur die we omgebouwd hebben tot een moderne zuivelmakerij. De kracht van onze producten ligt in het gebruik van traditionele productieprocessen, gecombineerd met strenge hygiënische normen. Dit stelt ons in staat om onze kwark en yoghurt te maken op een manier die je misschien niet meer zo vaak tegenkomt. Onze kwark wordt gemaakt volgens een authentiek kaasrecept – zonder toegevoegde yoghurt – en heeft zo de tijd om op natuurlijke wijze in te dikken. Het duurt bij ons ongeveer 24 uur om de kwark te maken, terwijl de industrie dit in de helft van de tijd doet. En we voegen nooit externe eiwitten zoals melkpoeder toe om de producten dikker te maken. Wat je eet, komt dus echt alleen uit onze eigen melk.

Prijswinnende zuivel

Onze (volle) yoghurt wordt niet gestandaardiseerd, wat betekent dat het vet- en eiwitgehalte niet wordt aangepast, maar één-op-één wordt gemaakt van de melk die onze koeien op die dag produceren. Dit verklaart bijvoorbeeld waarom de yoghurt in de winter vaak iets vetter is dan in de zomer. Daarnaast krijgt onze yoghurt tussen de 12 en 20 uur om smaak en textuur te ontwikkelen voordat deze wordt afgevuld. Wij geloven dat je dit echt proeft, en misschien bewijzen de lovende recensies van onze producten dit ook. Meer hierover in ons nieuwsbericht: De beste zuivel van Nederland

Wil je een kijkje nemen op onze boerderij en in levende lijve zien hoe wij het doen?

Wij verzorgen excursies voor groepen en scholen. Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op via onze contactpagina