Volg ons

Qarc nodigt Frans uit om mee te melken!

Via Facebook kan je kans maken op gratis toetjes of een keer mee gaan melken met boer Wim.
Frans Heesters uit Eindhoven was de eerste winnaar.

Hieronder lees je zijn ervaring!

Zaterdag 24 november was het dan eindelijk zover, de beloofde melktrip met Boer Wim kon eindelijk geïnd worden. Aftrap: 18:30, maar om de gastvrijheid van het Bladelse platteland te testen heb ik mezelf ook uitgenodigd voor het eten (starttijd 17:45), dit aanbod werd uiteraard met open armen ontvangen.

Het eerste geheim van liefdevolle melk is een blije boer. Nou, die stamp van Mieke vol met worst kon Boer Wim en mij zeker wel bekoren. Uiteraard passeert de zojuist afgelopen serie van Boer zoekt Vrouw de revue. Gelukkig heb ik me goed voorbereid en slaag ik voor dit examen met vlag en wimpel.

Om stipt half 7 lijkt boer Wim mijn enthousiasme te peilen en als een jongere mannelijke versie van Swaen zeg ik ‘kom Wim, half 7, aan het werk’: geslaagd voor de enthousiasme-test! Ik krijg een blauwe overall en een paar stevige laarzen aangemeten om het karwei te klaren. Wim struint vastberaden door de stal, waarbij ik als kind in een snoepwinkel blij maar veilig dicht achter hem aan kuier. Ik krijg meteen mijn eerste taak toebedeeld, het zaagsel strooien, zodat de koeien na het melken lekker op een zacht bedje kunnen uitrusten. Een voorzichtig handje strooiend klinkt het van achteruit de stal streng ‘meer, niet te zuinig!!’. Maar goed, zaagsel gestrooid, tijd voor het melken zelf. En of de koeien er zelf al zin in hebben, ze kunnen haast niet wachten. Boer Wim geeft het goede voorbeeld en steekt de handen uit de mouwen.

De koeien komen goedgeluimd in groepjes van acht aangelopen. Tijd om de basis te leggen voor die lekkere kwarktaartjes. Ik krijg als taak om de uiers schoon te maken en daarna de melkinstallatie aan te brengen.

Elke koeiengroep heeft er echter eentje: de recalcitrante koe. Waar de andere zeven klaar zijn, zit deze koe het proces een beetje te verstoren door op een bejaarden tempo de melk af te geven: weg nieuw melkrecord.

Ik dacht als volleerd melker de melkinstallatie feilloos aan te brengen. Een scherpe boer Wim, bracht me keer op keer met een grinnikend ‘teveel lucht’ weer terug op aarde. Na een tijdje samen in de melkkelder te hebben gestaan had ik Wim trucs gelukkig wel door. Hij ging ‘even wat koeien halen’ en liep uit de kelder. Dit was voor mij het teken om ook maar eens helemaal tegen het randje van de kelder te gaan hangen en jawel hoor, nog geen vijf seconde later lieten een drietal koeien alsof ze erop getraind hadden hun blazen leeg op de plek waar ik nog geen vijf seconde geleden stond. Ook de uitsmijter van de laatste koe, een verse vlaai, wist ik op deze wijze te omzeilen. Bij de voorlaatste koe had ik ineens de gouden techniek gevonden om het ‘teveel lucht’-probleem op te lossen: het luchtslangetje dichthouden. Achteraf is het zo gemakkelijk. Zul je altijd zien, snap je het net, zijn de koeien op. Mocht je jezelf afvragen, heeft die gast echt wel iets gedaan: jawel hoor, kijk maar (en een lol dat ‘ie had).

Na het schoonspuiten van de stal en nog een bak nieuw zaagsel voor wat ligplekken zat het werk erop. Nog even de kalfjes melk geven en toen op naar de thee met gevulde speculaas om het reilen en zeilen van het hele gezin nog maar eens door te nemen met boerin Mieke. Daarna slinks gewacht tot Leonie weg was en de resterende kwarkvoorraad geplunderd, daar was het uiteindelijk natuurlijk allemaal om te doen. Wim, Mieke, Leonie en rest van de family, bedankt voor het melken, eten en gezelligheid, ik heb me kostelijk vermaakt.

Bij deze willen we Frans bedanken voor zijn uitgebreide verslag! Heb je zelf ook zin om een keertje mee te komen melken? Word dan lid van onze Facebook pagina en wie weet ben jij de volgende winnaar!